Languages

< Council of the European Union

Council of the European Union

Council of the European Union

Arthur Holm’s AH2 monitors, installed at the new headquarters of the Council of the European Union

Brussels
Institutions
  • Products:
  • AH2

A custom version of Arthur Holm´s AH2 monitors was chosen for the Residence Palace building in Brussels. This elegant monitor provides a tilt angle of up to 20 degrees and has the peculiarity that the screen can be folded down manually. It requires a minimum depth below the desk and leaves a free space in front, where users have an available space to place documents or to be used as a working zone.

The installation is clean, without any visible cable. AH2 have been specially designed for easy integration into standard furniture, with compact and stylish elegance. The monitor is entirely built in solid, milled aluminium with anodised finish (black coloured in this case) and has anti- reflection black edged glass that can be multi-touch screen (optional).  The 17.3” AH2 features a Full HD panel and it is HDCP compliant and it is energy efficient.

The Europa building responds to the specific needs of the Council and the European Council, providing the necessary level of security, and reflects the concept of sustainable development, both in the materials and technologies used.

The Residence Palace, a fine example of Art Deco, was built between 1922 and 1927 by architect Michel Polak. The project comprised apartments and related facilities.

After the Second World War, the building was converted into offices for several Belgian government departments. In 2004, the original facades of the Residence Palace, the entrances and the central ground-floor corridor of block A were listed.

The innovative design retains the historical part of the long standing Residence Palace block A, and builds onto it. Two new glass walls transform the original L-shaped building into a cube. Inside the cube, a lantern-shaped space has been created, with elliptical floors varying in size. This lantern will be most visible from outside the building when lit.

The floors, ceilings, doors and lift-shafts will feature work by Belgian artist Georges Meurant, in the form of combinations of coloured squares.

This approach to sustainable design is combined with the use of technology to ensure an environmentally friendly and efficient use of energy:

A surface of solar panels will cover the entire top of the building, a system of rainwater collection and storage will supply the sanitary facilities lighting, humidity and temperature will be regulated inside the building by highly efficient energy-saving technical equipment and the morphology of the structure of the façade has been optimised allowing to reduce the amount of steel by 30% compared to a traditional solution.

 

Products applied to this project